Op 15 november organiseerden VIVES en Inagro een studieclub over Ceres, een van de meest gebruikte computerprogramma’s om technische cijfers van het varkensbedrijf bij te houden. Tijdens die studieclub leerden varkenshouders hoe ze hun bedrijfsgegevens en -resultaten efficiënt kunnen opvragen en interpreteren. Deelnemers konden er ook terecht met eventuele problemen of onduidelijkheden. Deze studieclub kadert in het LEADER-project ‘Tope WROETen in de Westhoek’.

Terugblik op studieclub Ceres-boekhouding

Een programma op maat van elk bedrijf
Tijdens de interactieve studieclub kregen varkenshouders de kans om een antwoord te krijgen op hun vragen over het gebruik van Ceres. Ook varkenshouders die nog niet vertrouwd waren met Ceres konden er terecht voor een eerste kennismaking. Heel wat interessante items kwamen aan bod.

Isabelle Degezelle (VIVES) demonstreerde hoe elke varkenshouder Ceres kan aanpassen volgens de wensen van het bedrijf. Zo kan je de lay-out van zeugenkaarten in de kraamstal volledig aanpassen naar wat je zelf relevant vindt. Gelijkaardig kunnen erfelijke gebreken (bijvoorbeeld breuken), gekoppeld aan de ingezette beren, duidelijk in beeld gebracht worden aan de hand van berenkaarten.

Ceres_studieclubs_112019_foto1.jpgZe benadrukte ook dat het belangrijk is om regelmatig overzichten van kengetallen te bekijken. Door de aanwezigheid van verschillende soorten varkensbedrijven op de studie-avond konden de deelnemers hun ervaringen met het programma delen en elkaar handige tips en tricks toevertrouwen.

 

Vertrouwen in het uitgebreide programma
Ceres is een erg uitgebreid programma. Daardoor is het niet voor iedereen even makkelijk in gebruik, of kan niet iedereen er voldoende output uithalen. Uiteraard zijn ook heel wat nieuwe programma’s volop in ontwikkeling. Ook die hebben elk hun voor- en nadelen. Vooral de grote opstartkosten zijn voor veel varkenshouders een minpunt om niet over te stappen. Daardoor behouden ze het programma waar ze al jaren mee vertrouwd zijn.

 

Doe jij ook mee?
Ceres_studieclubs_112019_foto2.jpgDeze studieavond was een groot succes. Veel varkenshouders keerden naar huis met heel wat nieuwe weetjes over Ceres. Ben je ook geïnteresseerd om deel te nemen aan één van onze studieclubs of wil je instappen in ons project? Stuur dan een mailtje naar info.varkenshouderij@inagro.be.

 
 
De studieclub kadert in het project ‘Tope WROETen in de Westhoek’. Eenmalige deelname is mogelijk. Meer info over het project vind je terug in deze folder.
 
Ceres_studieclubs_112019_logos.jpg

 
Gekoppelde thema's & sectoren: Varkenshouderij