Uit de rijpheidsevolutie blijkt dat de hop dit jaar iets minder rijk is aan inhoudsstoffen in vergelijking met de voorgaande jaren. De droogte van het voorjaar en de zomer kan daarin zeker een rol gespeeld hebben. Voordeel van het droge weer was dan weer een lage ziektedruk, en dus mooie, gezonde hopbellen.
Terugblik op de hopoogst

Elk jaar volgt Inagro de pluk van tien hoppercelen op vanaf eind augustus tot op het einde. Van die percelen wordt twee keer per week een staal genomen voor analyse op alfazuren en het totale hopoliegehalte. Die analyses geven een idee van de rijpheid van de hop en helpen zo het ideale pluktijdstip te bepalen.

Uit de rijpheidsevolutie van dit jaar blijkt dat het alfagehalte en het totale hopoliegehalte gemiddeld genomen lager lag in vergelijking met de voorgaande jaren. De hop was iets later rijp dan gemiddeld, en ook bij de oogst bleken de inhoudsstoffen van de hop bij sommige rassen toch wat lager te liggen in vergelijking met andere jaren.

Bij een aantal rassen bleven de hopbellen eerder klein. Zo konden er dit jaar geen topopbrengsten bereikt worden, maar eeder gemiddelde opbrengsten. Toch zijn het hopbellen van een goede kwaliteit. Uit de visuele controles blijkt dat er heel weinig zieke bellen aanwezig zijn in het geoogste product.

 

Zelf proeven?
Wil je graag eens de Belgische hop proeven? Probeer dan zeker eens een biertje met het logo “Belgische hop”. Dat logo geeft aan dat er minstens 50 %Belgische hop gebruikt wordt in het brouwproces.

> Ontdek welke bieren het logo "Belgische hop" dragen.

 

 

Belgische-Hop_logo_NL-ENG_PMS_72dpi.jpg
 
 
 
 
 

 

De hopanalyses kaderen in het LEADER-project "Belgische hop, transparant en betrouwbaar".

 

Alle logos leader hop.jpg
 
 

 

Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw