Het aantal toegelaten herbiciden neemt eerder af dan toe, zeker in de teelt van vollegrondsgroenten. De nood aan doorgedreven mechanische onkruidbestrijding dringt zich dan ook verder op. Het spreekt voor zich dat we veel kunnen leren van biologische telers. Zij maken gewillig gebruik van de torsiewieder. In dit nieuwsbericht maak je kennis met dat handige en nuttige instrument voor onkruidbestrijding. Wil je de machine ook in werking zien? Stuur ons dan een mailtje. Bij voldoende interesse plannen we een demonstratie in.  
 
 
De torsiewieder... wablief?

Simpele verende tand
Een zeer handig en nuttig instrument is de torsiewieder. Dit is een vrij eenvoudig apparaat, bestaande uit verende tanden, die door de grond worden getrokken ter hoogte van de plantrij. Ze geven dus de mogelijkheid om onkruid in de rij op te ruimen. Omdat de tanden wat agressiever kunnen werken (afhankelijk van de instelling), moet het gewas al vrij goed zijn vastgeworteld. Dit kan een nadeel zijn, maar is eigenlijk ook een voordeel, omdat zo ook al wat grotere onkruiden kunnen worden bestreden.          

DSCN1558.JPG
De torsietand is de gegalvaniseerd schuin omhoog lopende tand.

DSCN1560b.jpg
Werking in de rij. De rij bevindt zich in het midden van de foto, waar je ook de twee torsies kunt zien. Door de vering kunnen de tanden openschuiven als er een plant passeert.


Eigen ervaring in knolselder
Dit konden we gisteren zelf ervaren. In onze herbicidenproeven in knolselder, waar de onkruidwerking werd opgevolgd, drong een correctiebehandeling van het onkruid zich op. Daarom hebben we pas gisteren door het gewas geschoffeld met de torsiewieders in de rij, in combinatie met ganzenvoeten en egjes tussen de rij. Dit is zeer goed gelukt en in combinatie met het huidige droge weer, zijn we positief gestemd voor wat betreft het eindresultaat. Let wel, deze ingreep was eerder een noodmaatregel! Voor een goed resultaat moet men uiteraard veel vroeger, eigenlijk al voor dat met onkruid ziet staan, starten.          

WP_20181003_10_35_39_Pro.jpg
Situatie voor het schoffelen

DSCN1678b.jpg
Situatie tijdens schoffelen: de egjes zorgden soms voor opstropping van onkruid.

resultaat na 1 dag.jpg
Resultaat na 1 dag

Demo?
Indien voldoende interesse kunnen we volgende week eventueel een kleine demo van de torsiewieder organiseren. Indien u geïnteresseerd bent, gelieve dan tijdig een berichtje te laten. Enkel bij voldoende interesse, zullen we dit laten doorgaan. We verwijzen hiervoor naar de agenda van Inagro.          

Nieuwe herbiciden?
Als er al nieuwe erkenningen komen, zijn dit eigenlijk “oudere” herbiciden die uitbreidingen krijgen in bijkomende teelten. En jawel, de introductie van het laatste, echte nieuwe herbicide (nieuwe werkingswijze) dateert al van eind de jaren 90. Voor uitbreidingen van erkenningen in nieuwe teelten werkt ook Inagro actief mee aan het zoeken naar oplossingen. Zo zijn er in vollegrondsgroenten in 2018 inspanningen geleverd in wortelen, pastinaak, knolselder, knolvenkel, spinazie, stamslaboon en prei. En, er zijn nog mogelijkheden voor bodemherbiciden. Voor bladherbiciden tegen bovenstaande onkruiden is het probleem wel prangender.