Op 23 en 24 juli werden voor de eerste keer dit jaar praktijkpercelen met de rassen Fontane en Bintje bemonsterd. Verspreid over alle Vlaamse provincies werden stalen genomen op negen percelen met Bintje en zestien met Fontante. In Wallonië worden negen percelen Bintje en elf met Fontane opgevolgd. Die opvolging van praktijkpercelen is een samenwerking tussen Inagro, PCA, PIBO, BDB en de Vlaamse overheid in Vlaanderen en Fiwap en Carah in Wallonië.

Situatie opbrengst en onderwatergewicht op Belgische aardappelpercelen

Gemiddeld gezien werden de percelen pas eind april geplant. Door die latere plantdatum zaten de bemonsterde velden nog maar rond 87 groeidagen. De opbrengst van Fontane lag bij de staalname op 24 ton/ha en van Bintje op 23 ton/ha. Die opbrengsten liggen lager dan het tienjarige gemiddelde en ook de grofte van de sortering blijft momenteel achter.

Door de droogte liggen de onderwatergewichten dan weer een stuk hoger dan de voorbije jaren. Op enkele percelen Bintje werden doorwassymptomen aangetroffen, hoofdzakelijk nog onder de vorm van scheuten.

 

> Lees het volledige artikel op de website van het PCA.

 


Inagro werkt in partnerschap met de vzw PCA. De Vlaamse vzw PCA, met zetel in Kruishoutem, coördineert alle onderzoek in aardappelen. Alle resultaten en mededelingen worden gebundeld op de website van de vzw PCA. Ook de afdeling akkerbouw van Inagro plaatst zijn kennis en advies op die website.  

Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw