De nieuwe regeling rond de 1-meter teeltvrije zone is ook de loonwerkers niet ontgaan. Meer en meer loonwerkers zetten in op een maaier die geschikt is voor het maaien van de akkerranden. Vind je investeren in een maaier om de rand weg gesmeten geld? Vragen dan even na of de loonwerker geen geschikte maaier in zijn arsenaal heeft die kan ingezet worden voor het beheren van je akkerranden.

Loonwerkers zetten in op randenmaaiers

Door de verstrengde regelgeving zijn steeds meer landbouwers opzoek naar manieren om hun 1-meter teeltvrije zone te onderhouden. Deze vraag is ook de loonwerkers niet ontgaan. Ben je als landbouwer op zoek naar een maaier die kan worden ingezet om de akkerranden te beheren? Dan kan je overwegen om zelf een maaier aan te schaffen, maar vraag ook zeker eens na bij de lokale loonwerkers of ze een maaier hebben om deze werken uit te voeren. Sommige loonwerkers komen het werk voor jou doen andere geven ook de optie om de machine te huren.


Welke machines?
Zowel klepel-, schijven- als trommelmaaiers zijn bruikbaar. Klepelmaaiers zijn robuuster dan de schijven- of trommelmaaier, maar ook duurder in aankoop. Niet enkel de zware maaiers maar ook de lichtere modellen kunnen worden ingezet om het beheer van akkerranden uit te voeren. De lichtere maaiers hebben het voordeel dat er minder verdichting  van de bodem optreed. Maar bij ruigere randen is een krachtigere maaier wel aangewezen.

 

2018-07--ML-randenmaaierloon.jpg


Afvoer of niet?
Het afvoeren van het maaisel is niet verplicht op de 1-meter teeltvrije zone, maar het is wel aan te raden. Door het afvoeren van het maaisel , dit kan ook op het nabijgelegen perceel, verarmd de 1-meter teeltvrije zone waardoor probleemonkruiden minder kans krijgen.
Of het maaisel kan afgevoerd worden is in de eerste plaat afhankelijk van het type maaier die gebruikt wordt. Heeft deze geen mogelijkheid om het maaisel op het naburige perceel te brengen laat het dan gewoon liggen. Wil je toch werken aan het verarmen van de 1-meter teeltvrije zone dan kan je gebruik maken van een maaier die het maaisel afvoert of het manueel van deze strook verwijderen.


Een helpende hand.
Heb je percelen in de gemeente Beernem, Oostkamp, Wingene of Ruiselede informeer dan even naar de subsidie die beschikbaar is voor landbouwers die hun 1-meter teeltvrije zone onderhouden.
Landbouwers die percelen hebben in het werkgebied van ‘Leader midden West-Vlaanderen’ kunnen gebruik maken van de randenmaaier. Deze maaier is een klepelmaaier op arm die het maaisel op het naburige perceel blaast. Voor meer informatie neem een kijkje op de website van de randenmaaier.

2018-07--ML-randenmaaierwerkgebied.jpg
Figuur 1: Werkgebied Leader midden West-Vlaanderen

Voor meer informatie:
Tom Van Nieuwenhove
T 051 27 33 92
E tom.vannieuwenhove@inagro.be

 
2018-30-ML-randenmaaierlogo.PNG