Met een productie van 247 500 ton per jaar is de teelt van tomaten met voorsprong de grootste groenteteelt in Vlaanderen. Die grote productie zorgt uiteraard ook voor een aanzienlijke reststroom van loof en afgekeurde tomaten. Met aandacht voor de circulaire economie brengen we de reststromen in kaart. Zo kunnen we in het BioBoost-project gericht zoeken naar manieren om die stromen te herwaarderen.

 
Reststromen van tomaat in kaart gebracht

De 247 500 ton tomaten wordt geteeld op een areaal van amper 505 hectare. De teelt van tomaten is op dat vlak dus zeer efficiënt. Maar er komt ook een reststroom van 30 ton per hectare aan loof vrij, wat verrassend genoeg maar 6 % van het gewicht aan geproduceerde tomaten bedraagt. Dat komt neer op 15.000 ton per jaar. Die aanzienlijke hoeveelheid laten verwijderen is een grote kost voor de teler.

 

De teelt
De tomatenstengels worden in een eerste fase opgekweekt en geënt op een variëteit met een sterk wortelgestel. Daarna worden ze in de serre meestal op een glaswol substraat geplaatst en van druppelbevochtigers voorzien.  

De planten groeien langzaam verder en worden tijdens de groei aan touwen bevestigd met clips. Die dragen het grote gewicht van de tomaten en zorgen ervoor dat de planten meters lang kunnen worden.

Tomatenloof
Al het loof komt in één keer vrij aan het einde van de teelt, nadat alle tomaten geplukt zijn. Het probleem met dat afval is dat er nog veel clips en touwen in aanwezig zijn, die noodzakelijk zijn voor de vlotte groei van de plant. Die zijn op vandaag van respectievelijk polypropyleen en nylon gemaakt. Daardoor is de verwerking van die reststroom niet gemakkelijk. Zo kan het loof moeilijk verhakseld worden door de aanwezigheid van het touw, wat verder gebruik van de reststromen in compostering of biogas onmogelijk maakt.

Foto2TouwenClips26078.jpg


Alternatieven voor clips en touwen
De grootste moeilijkheid voor valorisatie van tomatenloof is de aanwezigheid van het touw en de clips. Daarom gaan we op zoek naar goedkope en vooral composteerbare alternatieven voor clips en touw. Daarbij moet de sterkte van het materiaal even hoogwaardig zijn als de huidige versies.    

Met een goed composteerbaar alternatief kan het tomatenloof bijvoorbeeld eerst ingekuild worden, waarbij alle touwen en clips afgebroken worden. Daarna kunnen verdere pistes voor valorisatie bekeken worden. Zo wordt er nu al op kleine schaal papier gemaakt dat deels uit de vezels van tomatenstengels bestaat!      

 

Wil je weten hoe het onderzoek van de andere BioBoost-partners verloopt? Schrijf je dan in voor de BioBoost-nieuwsbrief. Surf naar www.bioboosteurope.com en geef helemaal onderaan je e-mailadres in.

Logo Bioboost.pngLogoEuropesevlag272608.jpgGekoppelde thema's & sectoren: Energie En Groene Grondstoffen | Glasgroenten