Waterkwaliteitsgroepen vormen de basis van de CVBB-werking. Op een laagdrempelige manier wordt er veel waardevolle informatie uitgewisseld over het gebied rond een MAP-meetpunt. Maar het CVBB gaat ook letterlijk de boer op, met de zogenaamde tententochten. De grote betrokkenheid die daarmee gecreëerd wordt, maakt dat land- en tuinbouwers samen streven naar een betere waterkwaliteit.

CVBB gaat voluit voor lokaal contact en draagvlakverbreding (rapportering CVBB deel 3)

Vorige keer kon je lezen hoe de CVBB-medewerkers een specifieke aanpak voor een meetpunt kunnen uitrollen dankzij intensieve nitraatmetingen en een unieke terreinkennis. Die kennis is voor een groot deel te danken aan de samenwerking met de lokale telers. In interactieve plaatselijke bijeenkomsten - de zogenaamde waterkwaliteitsgroepen (WKG) - wordt er namelijk veel waardevolle informatie uitgewisseld over het gebied rond een MAP-meetpunt.

 

Lokaal discussieplatform
De waterkwaliteitsgroepen zijn opgericht om de CVBB-medewerkers, land- en tuinbouwers die actief zijn in het afstroomgebied van een MAP-meetpunt en de lokale vertegenwoordigers van landbouworganisaties te laten discussiëren over de nabijgelegen MAP-meetpunten waar de waterkwaliteit onvoldoende is. De ‘locals’ delen er hun kennis over de regio en het grondgebruik en geven interessante hints aan de CVBB-medewerkers. De CVBB-medewerkers koppelen op hun beurt de meetresultaten en bevindingen terug aan de telers.

Door die wisselwerking is het mogelijk om samen te zoeken naar de vermoedelijke oorzaken van nitraataanrijking aan het MAP-meetpunt. Verder is er ook aandacht voor bemestingstips en -strategieën. Met die info kunnen landbouwers gerichter bemesten, meststoffen besparen en de uitspoeling van nitraat naar het oppervlaktewater beperken.

Aanvankelijk vonden de WKG-bijeenkomsten plaats in een vergaderzaaltje onder de kerktoren. Sinds 2016 gaan de CVBB-medewerkers effectief het terrein op met de zogenaamde ‘tententochten’. Herinner je je de reportage op PlattelandsTV?

Wist je dat sinds de start van het CVBB al 447 WKG-bijeenkomsten georganiseerd zijn? Een kleine 3.000 unieke landbouwers waren erop aanwezig. Eenzelfde landbouwer volgt vaak meerdere bijeenkomsten.

 

WKG, iets voor jou?
Wil je deel uitmaken van een WKG? Heb je relevante info over (de streek van) een MAP-meetpunt? Wens je op de hoogte te blijven van een MAP-meetpunt in je buurt? Mail gerust naar martine.vansteelant@inagro.be met je vraag en contactgegevens.

 

Geïnteresseerd in meer? Klik dan door naar de CVBB-website voor het volledige artikel.