Diensten en producten
Basisadvies bij het kweken van insectenZowel de startende als professionele insectenkweker kan bij Inagro terecht voor advies bij reststroomverwerking, kweekefficiëntie en toepassingen bij dierenvoeder en humane voeding. Ook bedrijven die agrarische reststromen kwijt willen, of bedrijven met interesse in de automatisatie van insectenkweek kunnen we verder helpen.
26.06.18 - Agrofoodreststromen, van kostenpost naar inkomstenbron

Op donderdag 21 juni vond op Inagro het seminarie 'circulair ondernemen' plaats in het kader van het BioBoost-project. De partners van het BioBoost-project lichtten hun onderzoek toe en enkele ondernemers deelden met meer dan 70 geïnteresseerden hun succesverhaal in de biogebaseerde economie met reststromen.

18.06.18 - Vernieuwde kweeknetten BSF

Een jaar geleden gaven wij onszelf de opdracht om de kweek van zwarte soldatenvliegen op te schalen tot een semi-industrieel niveau. De opkweek van de larven verloopt intussen gecontroleerd en gestandaardiseerd. Maar bij de voortplanting van onze vliegen en de productie van eitjes bleef het schoentje wringen. De eiproductie was te onvoorspelbaar en - naar onze eisen - ook te laag. De tijd was aangebroken om onze methode kritisch te evalueren. Het concept van de kweekkooien is vernieuwd en de eerste vluchten zijn alvast veelbelovend.

31.05.18 - Brochure met tips voor het opstellen van een Novel Food - dossier

Als insectenproducent en/of -verwerker moet je een Novel Food-dossier indienen om een Europese toelating te krijgen voor het op de markt brengen van insecten voor humane consumptie. IPIFF, het International Platform of Insects for Food and Feed, publiceerde een brochure met tips bij het opstellen van zo’n dossier.

09.05.18 - Gezondheid in de insectensector van onder het stof halen

Werken in zomerse temperaturen met het gezoem van vliegen en het getjierp van krekels op de achtergrond... Insecten kweken lijkt een droomjob. Toch is het niet volledig zonder gevaar. Als je insecten manipuleert (bijvoorbeeld bij het zeven of voederen) komt er stof vrij. Bij insecten kan dat stof zelfs allergenen bevatten. Inagro zocht samen met IDEWE en het Universitair Ziekenhuis van Leuven naar maatregelen om onze medewerkers - en insectenkwekers in het algemeen - in gezondere omstandigheden te laten werken. Een volgelaatsmasker, beschermende kledij en een afgesloten ruimte zijn de oplossing.

28.03.18 - Een kilo voor een kilo

Onze onderzoekers zijn erin geslaagd om 1 kilogram insecten te kweken uit 1 kilogram droog kippenvoeder. Daaruit blijkt dat insecten op een zeer efficiënte manier kunnen omgaan met voeder als ze in ideale omstandigheden worden gekweekt.

Agenda
Contact

Jonas Claeys

E jonas.claeys@inagro.be
051 27 32 35

Virtuele verkenning van het praktijkcentrum insectenkweek
02.01.18 - FERM! - editie 2018

Alle West-Vlaamse land- en tuinbouwers krijgen het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" per post in hun brievenbus. Nam jij het al even door? Het magazine zit boordevol interessante artikels en inspireert je in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. De publicatie komt tot stand in een samenwerking tussen het provinciebestuur, Inagro en VLM.

Insectenkweek
Inagro trekt reeds meerdere jaren de kaart van het onderzoek naar professionele insectenkweek. Uit ervaring en onderzoek blijkt dat de mogelijkheden met deze kleine organismen eindeloos zijn en bijgevolg ook een grote meerwaarde kunnen betekenen in de primaire sector. Inagro werkt mee aan verschillende projecten en werkt op deze manier samen met verschillende internationale en nationale partners. 

Hierbij ligt de focus enerzijds op kweekefficiëntie, opschaling en automatisatie van de kweek. Door deze focus zijn we in staat op semi-industriële schaal te kweken. Anderzijds is één van de troeven van insecten, de capaciteit om grote hoeveelheden organische reststromen te verwerken. Daarom focussen we ons ook de selectie en verwerking van geschikte agrarische reststromen om deze dan als voeder te gebruiken in de insectenkweek. Dit zorgt ervoor dat we deze reststromen kunnen opwaarderen van ‘afval’ tot hoogwaardig alternatieve eiwitbron voor zowel humane- als dierenvoeding.

Een doorgedreven samenwerking met hogescholen, universiteiten, insectenkwekers en de bedrijfswereld blijven we op de hoogste van de laatste ontwikkelingen en nieuwe mogelijke industriële toepassingen van onze insecten. De resultaten van deze onderzoeken hebben eveneens het doel om het beleid inzake insectenkweek bij te sturen. Deze jonge sector heeft namelijk veel potentieel, maar kampt met enkele legitieme restricties. Om het volle potentieel uit de professionele insectenkweek te halen zet Inagro samen met zijn partners hun schouders onder het onderzoek naar insectenkweek.